Advent Of Europeans In India

55 Questions
  1. 10

    Wellesley established the Fort William College at Calcutta because:

    UPSC CSE I - 2020
    Show answerHide answer

    Answer: D. He wanted to train British civilians for administrative purposes in India.

    View solution
  2. 18

    By a regulation in 1793, the District Collector was deprived of his judicial powers and made the collecting agent only. What was the reason for such a regulation?

    UPSC CSE I - 2010
    Show answerHide answer

    Answer: C. Lord Cornwallis was alarmed at the extent of power concentrated in the District Collector and felt that such absolute power was undesirable in one person.

    View solution
  3. 28

    Which one of the following is the correct statement?

    UPSC CSE I - 2005
    Show answerHide answer

    Answer: B. The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern Kochi.

    View solution
  4. 29

    Which one of the following is the correct chronological order of the battles fought in India in the 18th Century?

    UPSC CSE I - 2005
    Show answerHide answer

    Answer: B. Battle of Ambur-Battle of Plassey-Battle of Wandiwash-Battle of Buxar

    View solution
  5. 33

    Which one of the following pairs is not correctly matched?

    UPSC CSE I - 2004
    Show answerHide answer

    Answer: C. Vernacular Press Act: Curzon

    View solution
  6. 35

    How did the Mughal Emperor Jahandarshah’s reign, come to an early end?

    UPSC CSE I - 2003
    Show answerHide answer

    Answer: C. He was defeated by his nephew in a battle

    View solution
  7. 36

    With reference to colonial rule in India, what was sought by the Ilbert Bill in 1883?

    UPSC CSE I - 2003
    Show answerHide answer

    Answer: A. To bring Indians and Europeans at par as far as the criminal jurisdiction of courts was concerned.

    View solution
  8. 38

    Which one of the following statements is not correct?

    UPSC CSE I - 2003
    Show answerHide answer

    Answer: A. Ali Mardan Khan introduced the system of revenue farming in Bengal.

    View solution